Podróże ze smakiem

W miarę rozwoju biznesu turystycznego i rosnącego popytu klientów na coraz bardziej zróżnicowane usługi, firmy i biura turystyczne, starają się zaspokajać potrzeby, na tyle, na ile to jest możliwe. Śledzą trendy na rynku, zainteresowania klientów i dzięki temu niektóre biura podróży wprowadzają do swojej oferty bardzo ciekawe, niebanalne propozycje, takie jak na przykład podróże, których główną atrakcją jest konsumpcja lokalnych specjałów. Konsumpcja rozumiana w sensie dosłownym, bo wycieczki odbywają się w miejsca, które słyną z kulinarnych przysmaków i umożliwiają klientom przekonanie się o tym przez samodzielne doświadczenie. Tego typu turystyka zdobywa sobie na rynku rosnącą popularność. Noclegi są też dokładnie planowane, tak aby wypadały w bardzo atrakcyjnych i blisko celu podróży położonych zamkach, gospodarstwach agroturystycznych, czy starych dworkach. Często są to miejsca, które też produkują jakieś specjały, jak na przykład wino, czy ser. W trakcie standardowego dwutygodniowego urlopu, turyści kulinarni są w stanie zwiedzić czasami nawet dziesięć takich miejsc i spróbować tamtejszych specjałów.

Comments are closed.